Blackberry Blossom Bluegrass Band

WAT IS BLUEGRASS?

Bluegrass is een voortzetting van de oude stringbandmuziek, die zowel in de Europese als Afro-Amerikaanse tradities zijn wortels heeft. Het was de muziek van immigranten in de bergstreken van het oosten van Amerika. Het is muziek met veel Ierse en Schotse achtergronden, waarin de heimwee naar hun thuisland en het harde leven in de bergen te horen is in de typerende klaagzang van bluegrass. Maar bluegrass kan ook zeer up tempo en vrolijk zijn. Als een van de weinige soorten folkmuziek heeft bluegrass een jazzachtige structuur: één instrument speelt een solo, terwijl alle andere de begeleiding vervullen. De solo gaat vervolgens over van het ene instrument op het andere. Minstens zo belangrijk voor de definitie van het genre is de zang: de lead – vaak ongewoon hoog – de twee-, drie- of vierstemmige harmonieën, niet als een achtergrondkoortje, maar als een klank waarin de stemmen versmelten tot een geheel.

De eerste bluegrass werd vastgelegd op 16 september 1946 met als essentieel onderdeel de vijfsnarige banjo van Earl Scruggs. Monroe was eerst niet blij toen anderen zijn muziek gingen naspelen, maar uiteindelijk werd ook hem duidelijk dat hij de grondlegger was van een nieuwe muziekstijl.

Instrumenten

Naast de zang, het fundament van bluegrass, worden de volgende instrumenten gebruikt:

·         Mandoline

·         5-snarige banjo

·         Dreadnoughtgitaar

·         Viool

·         Contrabas

·         Dobro of resonatorgitaar

 

Typische bluegrass is altijd akoestisch. Er wordt hooguit gebruikgemaakt van microfoons om het geluid te versterken. In België heeft bluegrass echt een opleving gehad door de film “The Broken Circle Breakdown”, een film die gaat over een bluegrassband. De soundtrack van deze film bestaat dus enkel en alleen uit bluegrassmuziek. Ook de film “O brother where art’ thou” heeft voor meer bekendheid van de bluegrassmuziek gezorgd.

 

 

BLACKBERRY BLOSSOM BLUEGRASS BAND

 

De naam van de band is afgeleid van “The Blackberry Blossom”,  een oud vioolliedje, of op zijn folkmuzikants: 'a fidletune'. Het stukje muziek is qua melodie en akkoordenstructuur in veel arrangementen terug te vinden. Een goed nummer voor het studeer- en oefenwerk op de gitaar. Een goede aanslagtechniek is belangrijk om snelheid te krijgen. Tijdens het oefenen kun je stapsgewijs het tempo van de uitvoering proberen op te voeren.” 
za 9 nov 20:00 - 22:00 Kerkje van Kats, Kerkstraat 3 te Kats
Wil je een actiecode invoeren? Klik hier
Voor deze voorstelling kunnen geen kaarten meer gekocht worden